Menu
×

CONDITII GENERALE PENTRU INCHIRIERI AUTOTURISMELOR DE LA SC NEX AUTO SRL

Clientul este rugat sa citeasca si sa confirme acceptarea contractului si semnarea contractului de inchiriere a masini. Acesta trebuie sa indeplineasca toate conditiile stipulate mai jos. Proprietarul isi rezerva dreptul de a refuza inchirierea unui autovehicul fara explicatii.

TARIFUL SI TERMENUL CONTRACTULUI
Chiriasul declara ca va folosi autovehiculul inchiriat doar pe teritoriul Romaniei.
Pentru inchirierea autovehiculului chiriasul va plati numerar proprietarului, pretul pe zi si garantia in funcite de tipul masini si de perioada.
Combustibilul nu este inclus in pret.
Contravaloarea taxelor de timp:
Minimul perioadei de inchiriere este de 24 ore
Primele 2 ore care depasesc cele 24 de ore sunt gratuite.
Pentru o intarziere de peste 3 ore, se taxeaza cu o jumatate de zi de inchiriere.
Pentru o intarziere de peste 6 ore, se taxeaza cu o zi intreaga de inchiriere.
Pentru intarzieri neanuntate mai mari de 6 ore, proprietarul va considera caz de culpa si va reclama furtul masinii.
La orice lipsa a obiectelor de inventar mentionate in procesul verbal, proprietarul isi rezerva dreptul de a retine contravaloarea acestora din garantia depusa.
Tariful de inchiriere include controlul tehnic periodic, intretinerea autovehiculului, contractual de asigurare RCA, rovinieta, inlocuirea autovehiculului defect daca, defectiunea aparuta nu se datoreaza utilizari necorespunzatoare.
Tariful nu include cheltuieli cu combustibil, asigurare pasageri si bagaje, costuri parcare, amenzi de circulatie, asigurare international, daune care nu fac obiectul asigurari ( distrugerea jantelor si cauciucurilor, zgarieturi), inlocuirea autovehiculului defect daca, defectiunea aparuta in cazul unui accident in care autovehiculul nu mai prezinta conditii de utilizare in siguranta, vina, conform procesului verbal de constatare intocmit de politie apartine chiriasului.

CONDITII DE INCHIRIERE
Varsta. Acte necesare.
Persoana care doresti sa inchirieze si sa conduca un autovehicul trebuie sa aiba varsta implinita de 19 ani si posesor a unui permis de conducere categoria B. Persoana care doreste sa inchirieze trebuie sa prezinte actul de identitate si permisul de conducere acestea fiind valabile. Autovehiculul poate fi condus doar de persoana inscrisa in contract.
Pentru prelungirea perioadei de inchiriere este necesara anuntarea proprietarului cu 48 ore inaintea expirarii perioadei de inchiriere, noul tarif si noua perioada de inchiriere urmand a fi trecuta in prezentul contract incheiat intre partile mai sus numite printr-un act aditional, in caz contrar autovehiculul va fi predat la data incheieri duratei de inchiriere.
Nu se accepta prelungirea perioadei si plata acesteia din bani de garantie.
Predarea si returnarea autovehicului
Predarea si returnarea autovehicului se vor face la data, ora si locatia stabilita in contract.
Predarea/returnarea se va face gratuit la sediul proprietarului, iar pentru alte locatii (alte orase, aeroporturi) se vor aplica anumite taxe in functie de locatia dorita.
Predarea cat si preluarea se va face pe baza unui process verbal de predare/primire anexat la final in care se va consemna starea generala a autovehiculului in momentul preluarii de catre chirias dar si a predarii de catre acesta la proprietar, dupa expirarea perioadei de inchiriere.
Autovehiculul este predate in stare buna de functionare, fara vicii ascunse de natura a impiedica deplasarea autovehiculului, curat in interior, exterior si cu rezervorul plin.
Autovehiculul se pune la dispozitia chiriasului impreuna cu certificatul de inmatriculare, cartea tehnica si toate celelalte dotari corespunzatoare (trusa medicala, cric, etc.), ce vor fi inventariate in procesul verbal de predare-primire. Autovehiculul intruneste toate conditiile tehnice de folosire, fiind in stare normala de functionare si neavand defectiuni si lipsuri.
Orice plangere legata de starea masinii trebuie facuta imediat dupa primirea acesteia.
Chiriasul se obliga sa returneze toate toate documentele si cheile, in starea in care I-au fost predate de catre proprietar, iar autovehiculul curat in interior, exterior si cu rezervorul plin, prezentand bonul fiscal de achizitie al combustibilului, in caz contrar el fiind obligat la plata despagubiri pagubelor produse parti mecanice din cauza altui combustibil folosit.
In cazul unei intarzieri mai mare de 6 ore, neanuntate prin telefon, email, proprietarul va face plangere penala impotriva chiriasului pentru furt. Folosirea peste termenul de inchiriere fara aprobare scrisa in acest sens constitie infractiune si se pedepseste conform Codului Penal.
In cazul in care autovehiculul nu functioneaza la capacitatea si calitatea garantata de proprietar , chiriasul poate cere rezilierea prezentului contract, cu solicitarea returnari platii proportional cu numarul de zile ramase pana la expirarea duratei prezentului contract.
Proprietarul nu raspunde de nefunctionarea, functionarea necorespunzatoare, sau accidentele nedorite daca acestea se datoreaza exclusiv culpei chiriasului in utilizare sau nerespectarea de catre acesta a instructiunilor de folosire.
Chiriasul se obliga sa se ingrijeasca de autovehicul ca un bun proprietar , respectand instructiunile de utilizare si mentinandu-l in stare buna de functionare pe tot parcursul derularii prezentului contract. Cheltuielile de intretinere si utilizare cad in sarcina chiriasului.
La returnarea autovehiculului, proprietarul va intocmi factura finala. Prin semnarea acestui contract chiriasul este de acord sa achite numerar si alte taxe ulterioare care ii sunt imputabile, cum ar fi: valoarea avarierii autoturismului, amenzile de circulatie sau de parcare, pagube provocate de vremea nefavorabila etc.

Conditii de utilizare a autovehiculului:
Chiriasul se oblige in mod irevocabil:
Sa respecte toate reglementarile legale in vigoare cu privire la circulatia rutiera, sa nu foloseasca autovehiculul pentru desfasurarea in interes personal sau al unor teri de activitati comerciale sau de alta natura si sa nu il subinchirieze.
Sa nu permita supraincarcarea autovehicului (nr. locuri si greutate) peste limitele maxime prevazute in certificatul de inmatriculare.
Sa nu foloseasca autovehiculul la participarea de intreceri, competitii, alte teste auto.
Sa repare autovehiculul numai intr-un servis agreat de proprietar.
Sa nu paraseasca autovehiculul cu cheile in contact si/sau cu geamurile sau portbagajul deschise.
Sa nu foloseasca autovehiculul decat in concordanta cu intructiunile si recomandarile producatorului si numai cu destinatia prevazuta in prezentul contract.
Sa nu conduca autovehiculul decat pe drumurile publice (nationale/judetene) fiind interzisa folosirea acestuia pe drumurile forestiere, in expeditii montane sau pe drumuri neasfaltate.
Sa nu impinga sau sa tracteze orice vehicul, rulota, remorca sau obiect.
Sa nu conduca sub influenta bauturilor alcoolice, narcoticelor sau a oricerei alte substante care sa-I afecteza starea sau capacitatea de conducere.
Sa sisteze calatoria si sa anunte imediat reprezentantul companiei sau prorietarul in cazul in care se remarca aspecte suspecte sau orice alte semene anormale aparute in functionarea autovehiculului care pot periclita starea masini sau conditiile de securitate a circulatiei.

Garantii. Responsabilitate
Pentru autovehiculul inchiriat chiriasul va depune o garantie in functie de autovehiculul ales. Garantia se va restitui la expirarea contractului in conditiile in care chiriasul restituie autovehiculul in aceleasi conditii in care i-a fost predat.
Acesta suma se retine chiriasului in urmatoarele situatii:
In cazul care autovechiculul este adus cu mai putin combustibil decat a fost predat.
In cazul care autovehiculul este adus nespalat.
In cazul care autovehiculul este adus cu capace lipsa.
In cazul care autovehiculul este adus cu tapiteria murdara sau arsa.
In cazul unei daune, in care nu este prezentat procesul verbal intocmit de politie sau autorizatia de reparatie.
In cazul unei daune, garantia se va folosi pentru plata tractari autovehiculului pana la adresa proprietarului.
In cazul in care dupa o defectiune tehnica, accident abandoneaza masina.
In cazul in care chiriasul nu anunta proprietarul aprinderea unor martori luminosi in bord si continua sa foloseasca masina, punand in pericol siguranta ei tehnica, exploatand-o necorespunzator.
In cazul in care proprietarul alimenteaza cu alt combustibil decat cel mentionat in prezentul contract.
In cazul exploatari cu rea credinta a autovehiculului inchiriat care are ca rezultat deteriorarea interiorului, pierderea obiectelor de inventar, avarierea jantelor si/sau a cauciucurilor, partea exterioara (zgarieturi, accesorii lipsa)

Asigurare, Despagubire, Accident, Dauna, Furt
In momentul predarii, autovehiculul este asigurat in caz de accident cauzat de tert. Chiriasul si insotitorii trebuie sa aiba asigurare personala in caz de accidentare.
Chiriasul se obliga ca, in situatia furtului sau accidentarii autovehiculului, sa intreprinda demersurile prevazute de lege in scopul identificarii persoanelor vinovate. Totodata in oricare din aceste situatii chiriasul are urmatoarele obligatii:
Anuntarea accidentului la cel mai apropiat sediu de politie.
Obtinerea documentelor necesare de dauna .
Neabandonarea autovehiculului fara asigurarea pazei.
Anuntarea proprietarului, prin telefon in maxim o ora de la producerea accidentului.
In caz contrar chiriasul se face responsabil pentru valoarea integral a reparatiei autovehiculului.
Nu se acorda despagubiri sau asigurarile isi inceteaza efectul in urmatoarele cazuri:
Cand paguba a fost provocata cu intentie de catre chirias sau din neglijenta acestuia ( de exemplu patarea sau arderea tapiteriei, pierderea inventarului, daune provocate anvelopelor, daune provocate caroseriei, zgarieturi etc.)
Cand chiriasul, in mod intentionat, n-a luat masuri pentru limitarea daunei si aceasta rezulta din actele intocmite legal.
Daca in momentul daunei autovehiculul a fost condus de o alta persoana decat cea inscrisa in prezentul contract.
Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice, narcoticelor, etc.
Daca nu este prezentat in momentul predarii autovehiculul procesul verbal de la politie, pagube aduse interiorului sau exteriorului autovehiculului.
Pagube produse autovehiculului in timpul tractarii, remorcarii sau transportarii.
Cand chiriasul a incredintat autovehiculul cu consintamantul sau, autovehiculul asigurat unei persoane care refuza sa il restituie.
Utilizarea pentru scopuri ilegale (furturi, transport ilegal de bunuri in interes propriu), conducerea autovehiculului pe drumuri forestiere sau nemarcate pe harta oficiala a Romaniei.
Daune provocate in parcari, caderi de corpuri, fenomene atmosferice ( de exemplu copaci, pietre, zgarieturi, gheata)
In toate cazurile de mai sus raspunderea pentru daunele provocate revine chiriasului. De asemenea , proprietarul nu este responsabil pentru accidentele suferite de chirias si insotitorii sai in timpul manevrarii autovehiculului, pentru pierderea sau distrugerea obiectelor aflate in posesia chiriasului lasate in autovehicul sau pierdure/distruse din alte motive.
In caz de accident, daune sau furt chiriasul are obligatia declare la cel mai apropiata sectie de politie si sa informeze proprietarul, urmand sa obtina urmatoarele documente:
Process verbal intocmit de a agentul constatator (semnatura si stampila sectie de politie, mentiunea ca autovehiculul a fost sau nu condus sub influenta bauturilor alcoolice)
Autorizatie de reparatie ( semnatura si stampila sectiei de politie, sa cuprinda concis toate partile avariate)
Constatare amiabila completata integral (doar intre 2 autovehicule, nefiind soldat cu victime)
Copie dupa carte de identitate si permis de conducere al vinovatului.
Copie dupa contractul de asigurare RCA si certificatul de inmatriculare a celeilalte masini implicate in accident.
Numarul de contact al vinovatului.
Toate reparatiile provocate din culpa chiriasului se vor face doar intr-un servis autorizat si agreat de proprietar.
In caz de dauna totala sau partiala provocata autovehiculului din culpa chiriasului, perioada de inchiriere se prelungeste cu acelasi pret pe zi declarat in prezentul contract pana la data in care autovehiculul este readus la starea initiala sau chiriasul acopera integral valoarea acestuia la aceleasi caracteristici (marca, model, an, capacicate cilindrica, optiuni, alte cheltuieli) a autovehiculului.
Proprietarul isi rezerva dreptul de a recupara de la chirias orice suma de bani sau bunuri in conformitate cu legile romanesti privind despagubirea, ca urmarea a incalcarii de catre chirias a obligatiei de returnare a autovehiculului.
Amezi, Taxe
Toate amenzile, taxele de drum, parcari etc precum si contravaloarea intretineri si a eventualelor reparatii pe perioada inchirierii, survenite din pricina chiriasului, vor fi suportate de catre acesta.
Aria geografica
Inchirierea autovehiculului se face exclusive pentru teritoriul Romaniei, fiind interzisa parasirea tarii fara autorizatia scrisa din partea proprietarului.
In cazul in care chiriasul va parasi totusi teritoriul Romaniei, fara instintarea si fara aprobarea scrisa a proprietarului, aceasta se face ilegal si intreaga raspundere inclusiv pentru daunele produse prin accident, furt, cheltuieli de reparatie sau plata contra valorii autovehiculului revine chiriasului.

Alte Clauze
Prezentul contract intra in vigoare la data semnari de catre ambele parti impreuna cu anexele sale. Acest contract este guvernat de legea romaneasca: orice neintelegere care nu poate fi rezolvata pe cale amiabila, va fi incredintata spre rezolvare unui arbitru independent acceptat de ambele parti.
De asemenea prezentul contract are valoare de titlu executoriu acceptand in mod expres si irevocabil predarea bunului catre companie fara somatie, pontificare prealabila sau proces. Orice litigiu degurgand din sau in legatura cu acest contract inclusiv validatea, interpretarea, executarea sau desfiintarea lui se va solutiona in principal pe cale amiabila, in caz contrat de instanta de judecata Falticeni.